University of Warsaw - Central Authentication System
Strona główna

Specialisation Seminar - Food law, agricultural law and real estate transaction

General data

Course ID: 2200-1F025
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (unknown)
Course title: Specialisation Seminar - Food law, agricultural law and real estate transaction
Name in Polish: Seminarium specjalizacyjne (proseminarium) - prawo żywnościowe, prawo rolne i obrót nieruchomościami
Organizational unit: Faculty of Law and Administration
Course groups: (in Polish) Seminaria specjalizacyjne dla studiów prawniczych (nowy program)
ECTS credit allocation (and other scores): 5.00 Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.
Language: Polish
Type of course:

proseminars

Prerequisites (description):

(in Polish) W zajęciach uczestniczyć mogą studenci, którzy zainteresowani są poznawaniem prawa żywnościowego, rolnego lub problematyką obrotu nieruchomościami.

Mode:

Classroom

Short description: (in Polish)

Zakres przedmiotowy seminarium obejmuje zagadnienia z zakresu prawa żywnościowego i prawa rolnego, a także regulacji obrotu nieruchomościami. W ramach seminarium omawiane są wybrane zagadnienia z powyższego zakresu, które mogą stanowić podstawę dla przygotowania pracy magisterskiej.

Full description: (in Polish)

Szczegółowy zakres zagadnień omawianych na seminarium jest ustalany na zajęciach i zależy od zainteresowań poszczególnych uczestników.

W związku z tym, że zarówno prawo rolne jak i prawo żywnościowe są kompleksowymi dziedzinami prawa, możliwe jest podejmowanie zagadnień wchodzących w zakres kilku podstawowych gałęzi prawa tj. prawa administracyjnego, cywilnego, karnego, a także prawa międzynarodowego i europejskiego.

W ramach seminarium mogą być w szczególności omawiane takie zagadnienia jak:

1) Bezpieczeństwo żywnościowe (food security) oraz prawo do odpowiedniej żywności (right to adequate food) – w ujęciu międzynarodowym, europejskim i krajowym

2) System bezpieczeństwa żywności (food safety) –w ujęciu instytucjonalnym, proceduralnym, materialno prawnym

3) Organy urzędowej kontroli żywności – w ujęciu strukturalno – instytucjonalnym (status prawny poszczególnych inspekcji) lub w ujęciu modelowym (europejskim, międzynarodowym)

4) Ochrona konsumenta żywności, w tym ochrona zdrowia i życia oraz ochrona interesów ekonomicznych, a przede wszystkim zwalczanie nieuczciwych praktyk rynkowych w łańcuchu rolno-spożywczym

5) Ochrona rzetelności obrotu żywnością w łańcuchu rolno-spożywczym

6) Znakowanie, reklama i prezentacja żywności, w tym oświadczenia żywieniowe i zdrowotne

7) Problematyka suplementów diety i produktów leczniczych

8) Regulacja prawna wybranych kategorii żywności np.

a. żywność GMO,

b. żywność ekologiczna,

c. żywność regionalna i tradycyjna

d. nowa żywność (novel food)

9) Odpowiedzialność cywilna za produkt niebezpieczny żywnościowy

10) Odpowiedzialność administracyjna w prawie żywnościowym

11) Odpowiedzialność karna w prawie żywnościowym,

12) Obrót nieruchomościami rolnymi i jego ograniczenia w świetle ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego

13) Gospodarstwo rolne, rodzinne, rolnik indywidualny, przedsiębiorstwo rolne – ujęcie teoretyczne i praktyczne

Bibliography: (in Polish)

Literatura podstawowa:

1) M. Korzycka, P. Wojciechowski, System Prawa żywnościowego, Warszawa 2017

2) M. Taczanowski, Prawo żywnościowe, Warszawa 2017

3) M. Janik, Policja sanitarna, Warszawa 2012

4) M. Rudy, Wstęp do prawa sanitarnego i weterynaryjnego, Wrocław 2010

5) B., van der Meulen, M. van der Velde, European Food Law Handbook, Wageningen 2008

6) I. Hartel, R. Budzinowski (red.), Food Security, Food Safety, Food Quality, Forum Umwelt-, Agrar- und Klimaschutzrecht, Baden Baden 2016, vol. 8

7) L. Costato, F. Albisinni (red.), European Food Law, Viterbo 2012

8) C.MacMaolain, Food Law. European, Domestic and International Frameworks, Oxford and Portland Oregon, 2015

9) V.R.Fuentes, From Agricultural to Food Law. The new scenario, Wageningen, 2014.

10) L. Costato, F. Albisinni, European and Global Food Law, Wolters Kluwer, 2016

11) I. Hartel, R. Budzinowski (red.), Food Security, Food Safety, Food Quality, Forum Umwelt, Agrar- und Klimaschutzrecht, Baden Baden 2016, vol. 8

12) V.R.Fuentes, From Agricultural to Food Law. The new scenario, Wageningen, 2014.

13) K. Marciniuk Prawne instrumenty ingerencji władzy publicznej w obrót nieruchomościami rolnymi jako środki kształtowania ustroju rolnego, Białystok 2019

14) K. Leśkiewicz, Prawo żywnościowe, Warszawa 2020

14) Komentarze prawa prywatnego, K. Osajda (red.), Prawo rolne, Obrót nieruchomościami rolnymi, Komentarz, Warszawa 2021

15) M. Korzycka (red.), Instytucje prawa rolnego, Warszawa 2019

16) P. Wojciechowski, Model odpowiedzialności administracyjnej w prawie żywnościowym, Warszawa 2016

17) P. Wojciechowski, Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności, Warszawa 200

Czasopisma:

European Food and Feed Law Review

Studia Iuridica Agraria

Przegląd Prawa Rolnego

Learning outcomes: (in Polish)

Po ukończeniu przedmiotu student:

Zna podstawowe źródła prawa żywnościowego, rolnego oraz regulujące obrót nieruchomościami.

Zna i rozumie relacje zachodzące w gospodarce i społeczeństwie w kontekście produkcji rolnej, wytwarzania i dystrybucji żywności oraz obrotu nieruchomościami .

Uzyskuje umiejętność oceny znaczenia regulacji prawnych w obszarze związanym z łańcuchem agro-żywnościowym.

Potrafi argumentować posługując się terminologią prawniczą.

Jest otwarty na alternatywne interpretacje przepisów.

Potrafi wyszukać odniesień do pozaprawnych systemów wartości jako kryteriów oceny przyjętych rozwiązań prawnych.

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Podstawą zaliczenia jest obecność i aktywność na zajęciach oraz przygotowanie referatu na wcześniej uzgodniony temat.

Classes in period "Academic year 2024/25" (past)

Time span: 2024-10-01 - 2025-06-08
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Specialisation seminar, 60 hours more information
Coordinators: Paweł Wojciechowski
Group instructors: Paweł Wojciechowski
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Grading

Classes in period "Academic year 2025/26" (future)

Time span: 2025-10-01 - 2026-06-07
Selected timetable range:
Go to timetable
Type of class:
Specialisation seminar, 60 hours more information
Coordinators: Paweł Wojciechowski
Group instructors: Paweł Wojciechowski
Students list: (inaccessible to you)
Credit: Grading
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Warsaw.
ul. Banacha 2
02-097 Warszawa
tel: +48 22 55 44 214 https://www.mimuw.edu.pl/
contact accessibility statement site map USOSweb 7.1.2.0-bc9fa12b9 (2025-06-25)