Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Garncarstwo późnośredniowieczne i nowożytne w Polsce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2800-PB-GAR
Kod Erasmus / ISCED: 08.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0222) Historia i archeologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Garncarstwo późnośredniowieczne i nowożytne w Polsce
Jednostka: Wydział Archeologii
Grupy: Konwersatoria profilowane dla II i III roku studiów dziennych licencjackich
Profil technologiczno-badawczy
Profile tematyczne dla II roku I stopnia
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

uzupełniające

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

W toku zajęć prezentowany jest stan i problematyka badawcza nad dziejami rzemiosla garncarskiego w Polsce od polowy XIII po XIX w. Na tym tle szczegółowo omawiane są przemiany w zakresie techniki, technologii i organizacji produkcji oraz zagadnienia związane ze zbytem i użytkowaniem wyrobów garncarskich. Istotną częścią zajęć jest praktyczna analiza zabytkowych materiałów ceramicznych

Pełny opis:

W trakcie zajęć poruszone zostaną następujące tematy szczegółowe:

1. Stan i problematyka badań nad garncarstwem późnośredniowiecznym i nowożytnym w Polsce

2. Technika i technologia rzemiosła garncarskiego (przygotowanie surowca, lepienie, technika taśmowo-ślizgowa, toczenie, zdobienie, polewanie, wypalanie naczyń)

3. Praktyczne zajęcia warsztatowe – samodzielne lepienie i toczenie naczyń

4. Garncarstwo późnośredniowieczne – gatunki, rodzaje, funkcja , użytkowanie naczyń

5. Garncarstwo nowożytne – gatunki, rodzaje, funkcja, użytkowanie naczyń

6. Zagadnienie importu naczyń (kamionka, majolika, fajans)

7. Metody opracowania zbiorów naczyń z wykopalisk (praktyczne zajęcia warsztatowe)

8. Kafle i piece kaflowe

Literatura:

Bibliografia

Dąbrowska M.

1987 Kafle i piece kaflowe w Polsce do końca XVIII wieku, Warszawa

Gajewska M.

1993 Garncarstwo nowożytne w Polsce. Stan i potrzeby badań, Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, seria archeologiczna, nr 36, red. A Chmielowska, Łódź, s. 159-168

Hołubowicz W.

1950 Garncarstwo wiejskie zachodnich terenów Białorusi, Toruń

Kociszewski L. Kruppé J.

1973 Badania fizykochemiczne ceramiki warszawskiej XIV-XVII wieku, Warszawa

Kruppé J.

1967 Garncarstwo warszawskie w wiekach XIV i XV, Wrocław-Warszawa-Kraków

1981 Garncarstwo późnośredniowieczne w Polsce, cz. 1 i 2, Warszawa

1993 Garncarstwo późnośredniowieczne w Polsce. Stan badań archeologicznych, Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, seria archeologiczna, nr 36, red. A. Chmielowska, Łódź, s. 151-156

Kwapieniowa M.

1976 Organizacja produkcji i zbytu wyrobów garncarskich w Krakowie w XIV-XVIII w., Studia i Materiały z Historii Kultury Materialnej, t. LI, red Z. Kamieńska, Wrocław, s.7-87

Mierosławski M.

1984 Pseudomajolika z XVI – XVII w. z Zamku Królewskiego w Warszawie, „Rocznik Warszawski”, nr XV, s. 139-153

Rębkowski M.

1995 Średniowieczna ceramika miasta lokacyjnego w Kołobrzegu, Kołobrzeg

Efekty uczenia się:

• umiejętność rozpoznawania technik garncarskich i sposobów wypalania naczyń

• znajomość określonych gatunków i rodzajów naczyń

• znajomość podstaw datowania zbiorów wyrobów garncarskich z wykopalisk

• zasób wiedzy na temat przemian w produkcji garncarskiej w późnym średniowieczu i nowożytności

Metody i kryteria oceniania:

• umiejętność gatunkowej i formalnej analizy zbiorów naczyń z wykopalisk

• umiejętność datowania znalezisk wyrobów garncarskich z różnych okresów

• zasób przyswojonej wiedzy faktograficznej – wyniki kolokwium

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 30 godzin, 15 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Michał Starski
Prowadzący grup: Michał Starski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
ul. Banacha 2
02-097 Warszawa
tel: +48 22 55 44 214 https://www.mimuw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-2b06adb1e (2024-03-27)