Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kontrola wewnętrzna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2600-DSFRz3rogKW
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Kontrola wewnętrzna
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy: Przedmioty specjalizacyjne dla 3 roku, DSZFR zaoczne sem. zimowy
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

w sali

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest: poznanie koncepcji, metod i standardów kontroli i audytu wewnętrznego oraz wskazanie możliwości ich zastosowania w praktyce zarządzania współczesnymi organizacjami; poznanie zasad działania systemu kontroli wewnętrznej oraz nadzoru korporacyjnego. Umiejętności: poznanie niektórych metod

i technik wykorzystywanych przy wykonywaniu zadań audytowych.

Pełny opis:

1. System kontroli wewnętrznej:

● pojęcie, cel i zadania kontroli wewnętrznej

● przedmiot, zakres i etapy procesu kontroli oraz jej organizacja,

● metody, techniki i procedury kontroli wewnętrznej

● kontrola wewnętrzna a ryzyko i niepewność

w działalności gospodarczej

● ustalenia kontrolne i postępowanie pokontrolne

● kontrola wewnętrzna jako instrument wspomagający zarządzanie.

2. Funkcjonowanie kontroli wewnętrznej a jakość ksiąg rachunkowych i sprawozdań finansowych:

● związek kontroli wewnętrznej z rachunkowością,

● kontrolne funkcje rachunkowości

i sprawozdawczości finansowej,

● elementy i instrumenty kontroli wewnętrznej dla zapewnienia rzetelności ksiąg rachunkowych

i sprawozdawczości finansowej,

● dokumentowanie zdarzeń w rachunkowości

● znaczenie i procedury inwentaryzacji

● kontrola wewnętrzna w środowisku informatycznym.

3. Wykorzystanie systemów kontroli wewnętrznej przez przedsiębiorców.

4. Testy zgodności, sprawności i bezpieczeństwa systemu.

5. Ocena elementów systemu kontroli wewnętrznej.

6. Komunikacja w zakresie kontroli wewnętrznej.

Literatura:

1. A. Piaszczyk, Kontrola zarządcza : aspekty teoretyczne i praktyczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego, 2020

2. Red K. Winiarska Kontrola Wewnętrzna w jednostkach gospodarczy PWE, Warszawa, 2019

3. Red K. Winiarska Audyt wewnętrzny : teoria i zastosowanie, Difin, Warszawa, 2019

4. Ustawa o rachunkowości. (tekst jednolity – Dz. U. Nr 2021 r., poz.217 z późniejszymi zmianami)

5. KOMUNIKAT Nr 23 MINISTRA FINANSÓW z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie standardów kontroli zarządczej dla sektora finansów publicznych

6. KOMUNIKAT Nr 6 MINISTRA FINANSÓW z dnia 6 grudnia 2012 r. w sprawie szczegółowych wytycznych dla sektora finansów publicznych w zakresie planowania i zarządzania ryzykiem

7. Guidelines for Internal Control Standards for the Public Sector INTOSAI

Efekty uczenia się:

W zakresie wiedzy:

• Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu terminologię dotyczącą kontroli wewnętrznej w organizacjach gospodarczych (S1_W01)

• Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady, procedury i praktyki odnoszące się do kontroli wewnętrznej w organizacjach gospodarczych (S1_W02)

• Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu procesy i zjawiska technologiczne, społeczne, polityczne, prawne, ekonomiczne i ekologiczne oraz ich wpływ na kontrolę wewnętrzne w organizacjach gospodarczych (S1_W05)

W zakresie umiejętności:

• Potrafi wykorzystać teorię kontroli wewnętrznej do rozpoznawania, diagnozowania i rozwiązywania problemów związanych

z funkcjonowaniem organizacji gospodarczych (S1_U01)

• Potrafi prawidłowo interpretować procesy i zjawiska technologiczne, społeczne, polityczne, prawne, ekonomiczne, ekologiczne i ich wpływ na system kontroli wewnętrznej

w organizacjach gospodarczych (S1_U02)

• Potrafi samodzielnie i zespołowo przygotować analizy, diagnozy

i raporty dotyczące kontroli wewnętrznej w organizacjach gospodarczych oraz komunikatywnie je prezentować, także w języku angielskim - wykorzystując narzędzia informatyczno-komunikacyjne (S1_U03)

• Potrafi planować, organizować pracę własną i zespołową (S1_U04)

• Posiada zdolność do samokształcenia się i podnoszenia zdobytych kwalifikacji (S1_U05)

W zakresie postaw:

• Gotów jest do oceny i krytycznego podejścia do sytuacji i zjawisk związanych z kontrolą wewnętrzną

w organizacjach gospodarczych (S1_K01)

• Gotów jest do przestrzegania zawodowych standardów etycznych

w kontekście kontroli wewnętrznej

w organizacjach gospodarczych (S1_K02)

Metody i kryteria oceniania:

Efekty uczenia się będą weryfikowane na bieżąco za pomocą zadań (m.in. zadania indywidualne, zadania grupowe, studia przypadków, testy, quizy, udział w dyskusji, przygotowywanie prezentacji) wykonywanych przez uczestników podczas konwersatorium. Na podstawie zdobytych punktów za poszczególne aktywności

i zrealizowane działania zostanie wystawiona ocena końcowa, zgodnie

z przekazaną na wstępie zajęć skalą.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Marta Czupryńska-Kociszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
ul. Banacha 2
02-097 Warszawa
tel: +48 22 55 44 214 https://www.mimuw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-2b06adb1e (2024-03-27)