Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Social and Sustainable Entrepreneurship Models

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2600-MSz2SSEMen
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Social and Sustainable Entrepreneurship Models
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy: Konwersatoria English dla MSM i MSZFR zaoczne
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Tryb prowadzenia:

zdalnie

Skrócony opis:

Konwersatorium daje studentom możliwość zapoznania się z najbardziej znanymi i aktualnymi zagadnieniami związanymi ze społeczną i zrównoważoną przedsiębiorczością i nowymi przedsięwzięciami oraz nowymi modelami w tym obszarze. Studenci mogą zapoznać się z różnymi formami rozwiązań powstających w obliczu istniejących problemów i potrzeb, zarówno środowiskowych jak i społecznych. Dzięki zapoznaniu się z odpowiednią literaturą naukową, popularnonaukową, opracowaniami ze świata praktyki w świecie biznesu, w trzecim sektorze i w sektorze publicznym mają możliwość znalezienia rozwiązań, które są najbardziej skuteczne, i znajdują zastosowanie lokalne lub globalne, w zależności od potrzeb.

Pełny opis:

Celem zajęć jest zapoznanie studentów Wydziału Zarządzania z bieżącą tematyką zjawiska przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej.

Do głównych zagadnień uwzględnionych w przedmiocie należą

• Warunki poprzedzające przedsiębiorczość społeczną i przedsiębiorczość zrównoważoną

• Różnice między przedsiębiorczością komercyjną a społeczną i zrównoważoną

• Nowe przedsięwzięcia i w obszarze problemów/potrzeb społecznych i środowiskowych

• Czynniki sukcesu dla przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej

• Modele przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej.

• Wpływ przedsiębiorczości społecznej i zrównoważonej na otoczenie

Wszystkie zagadnienia są analizowane, ilustrowane w odniesieniu do aktualnych praktycznych przykładów z otoczenia społeczno-gospodarczego a także przy wykorzystaniu aktualnych wyników badań naukowych.

Literatura:

Praszkier R., Nowak, A. (2012) „Przedsiębiorczość społeczna. Teoria i praktyka”, Warszawa, Wolters Kluwer

Przedsiębiorczość społeczna / [red.:] Johanna Mair, Jeffrey Robinson, Kai Hockerts Warszawa : Dom Wydawniczy ELIPSA : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Pedagogicznej TWP, 2010.(książka dostępna przez BUW)

Efekty uczenia się:

Po zakończeniu przedmiotu, student:

Posiada wiedzę na temat podstawowych terminów związanych z przedsiębiorczością społeczną i środowiskową

Potrafi rozpoznać uwarunkowania przedsiębiorczości społecznej I środowiskowej

Potrafi rozpoznać różne modele przedsiębiorczości społecznej I środowiskowej w swoim kraju pochodzenia

Posiada wiedzę na temat innowacji społecznych

Potrafi rozpoznać co sprzyja innowacjom społecznym

Potrafi rozpoznać w jaki sposób problemy społeczne i środowiskowe są przekształcane w przedsiębiorcze szanse

Potrafi przeanalizować dostępne źródła wiedzy na temat przedsięwzięć społecznych lub zrównoważonych

Myśli krytycznie o aktualnych problemach społecznych i środowiskowych

Metody i kryteria oceniania:

Praca kursowa zespołowa (80%),aktywność na zajęciach (20%)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-06-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Dziewanowska, Marzena Starnawska
Prowadzący grup: Marzena Starnawska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
ul. Banacha 2
02-097 Warszawa
tel: +48 22 55 44 214 https://www.mimuw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-2b06adb1e (2024-03-27)