Social and Sustainable Entrepreneurship Models
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-MSz2SSEMen |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Social and Sustainable Entrepreneurship Models |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: |
Konwersatoria English dla MSM i MSZFR zaoczne |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Tryb prowadzenia: | zdalnie |
Skrócony opis: |
Konwersatorium daje studentom możliwość zapoznania się z najbardziej znanymi i aktualnymi zagadnieniami związanymi ze społeczną i zrównoważoną przedsiębiorczością i nowymi przedsięwzięciami oraz nowymi modelami w tym obszarze. Studenci mogą zapoznać się z różnymi formami rozwiązań powstających w obliczu istniejących problemów i potrzeb, zarówno środowiskowych jak i społecznych. Dzięki zapoznaniu się z odpowiednią literaturą naukową, popularnonaukową, opracowaniami ze świata praktyki w świecie biznesu, w trzecim sektorze i w sektorze publicznym mają możliwość znalezienia rozwiązań, które są najbardziej skuteczne, i znajdują zastosowanie lokalne lub globalne, w zależności od potrzeb. |
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów Wydziału Zarządzania z bieżącą tematyką zjawiska przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej. Do głównych zagadnień uwzględnionych w przedmiocie należą • Warunki poprzedzające przedsiębiorczość społeczną i przedsiębiorczość zrównoważoną • Różnice między przedsiębiorczością komercyjną a społeczną i zrównoważoną • Nowe przedsięwzięcia i w obszarze problemów/potrzeb społecznych i środowiskowych • Czynniki sukcesu dla przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej • Modele przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej. • Wpływ przedsiębiorczości społecznej i zrównoważonej na otoczenie Wszystkie zagadnienia są analizowane, ilustrowane w odniesieniu do aktualnych praktycznych przykładów z otoczenia społeczno-gospodarczego a także przy wykorzystaniu aktualnych wyników badań naukowych. |
Literatura: |
Praszkier R., Nowak, A. (2012) „Przedsiębiorczość społeczna. Teoria i praktyka”, Warszawa, Wolters Kluwer Przedsiębiorczość społeczna / [red.:] Johanna Mair, Jeffrey Robinson, Kai Hockerts Warszawa : Dom Wydawniczy ELIPSA : Wydawnictwo Wyższej Szkoły Pedagogicznej TWP, 2010.(książka dostępna przez BUW) |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu przedmiotu, student: Posiada wiedzę na temat podstawowych terminów związanych z przedsiębiorczością społeczną i środowiskową Potrafi rozpoznać uwarunkowania przedsiębiorczości społecznej I środowiskowej Potrafi rozpoznać różne modele przedsiębiorczości społecznej I środowiskowej w swoim kraju pochodzenia Posiada wiedzę na temat innowacji społecznych Potrafi rozpoznać co sprzyja innowacjom społecznym Potrafi rozpoznać w jaki sposób problemy społeczne i środowiskowe są przekształcane w przedsiębiorcze szanse Potrafi przeanalizować dostępne źródła wiedzy na temat przedsięwzięć społecznych lub zrównoważonych Myśli krytycznie o aktualnych problemach społecznych i środowiskowych |
Metody i kryteria oceniania: |
Praca kursowa zespołowa (80%),aktywność na zajęciach (20%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-06-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT KON
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Dziewanowska, Marzena Starnawska | |
Prowadzący grup: | Marzena Starnawska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.