Uniwersytet Warszawski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Social and sustainable entrepreneurship

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2600-MSz2SSEen
Kod Erasmus / ISCED: 04.0 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0410) Biznes i administracja Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Social and sustainable entrepreneurship
Jednostka: Wydział Zarządzania
Grupy: Konwersatoria English dla MSM i MSZFR zaoczne
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: angielski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Założenia (opisowo):

(tylko po angielsku) Polish speaking students who participated in this class run in Polish cannot register for the course.

Analytical and critical thinking skills

Interest in reading the current academic

Openness to interdisciplinarity

Interest in networking and cooperation with students from other countries



Tryb prowadzenia:

zdalnie

Skrócony opis:

Konwersatorium daje studentom możliwość zapoznania się z najbardziej znanymi i aktualnymi zagadnieniami związanymi ze społeczną i zrównoważoną przedsiębiorczością i nowymi przedsięwzięciami oraz nowymi modelami w tym obszarze. Studenci mogą zapoznać się z różnymi formami rozwiązań powstających w obliczu istniejących problemów i potrzeb, zarówno środowiskowych jak i społecznych. Dzięki zapoznaniu się z odpowiednią literaturą naukową, popularnonaukową, opracowaniami ze świata praktyki w świecie biznesu, w trzecim sektorze i w sektorze publicznym mają możliwość znalezienia rozwiązań, które są najbardziej skuteczne, i znajdują zastosowanie lokalne lub globalne, w zależności od potrzeb.

Pełny opis:

Celem zajęć jest zapoznanie studentów Wydziału Zarządzania z bieżącą tematyką zjawiska przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej.

Do głównych zagadnień uwzględnionych w przedmiocie należą

• Warunki poprzedzające przedsiębiorczość społeczną i przedsiębiorczość zrównoważoną

• Różnice między przedsiębiorczością komercyjną a społeczną i zrównoważoną

• Nowe przedsięwzięcia i w obszarze problemów/potrzeb społecznych i środowiskowych

• Czynniki sukcesu dla przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej

• Modele przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej.

• Wpływ przedsiębiorczości społecznej i zrównoważonej na otoczenie

Wszystkie zagadnienia będą analizowane, ilustrowane w odniesieniu do aktualnych praktycznych przykładów z otoczenia społeczno-gospodarczego a także przy wykorzystaniu aktualnych wyników badań naukowych.

Literatura:

• selected chapters recommended by the lecturer

• Making Ecopreneurs, (2010), M. Schaper (ed.), GOWER, selected chapters recommended by the lecturer

• Osterwalder, A.; Pigneur, Y.; Clark, Tim (2010) Business Model Generation: A Handbook For Visionaries, Game Changers, and Challengers. NJ: John Wiley & Sons

Dodatkowa lektura polecona przez prowadzącego zajęcia

Efekty uczenia się:

Po zakończeniu przedmiotu, student:

Posiada wiedzę na temat podstawowych terminów związanych z przedsiębiorczością społeczną i środowiskową

Potrafi rozpoznać uwarunkowania przedsiębiorczości społecznej I środowiskowej

Potrafi rozpoznać różne modele przedsiębiorczości społecznej I środowiskowej w swoim kraju pochodzenia

Posiada wiedzę na temat innowacji społecznych

Potrafi rozpoznać co sprzyja innowacjom społecznym

Potrafi rozpoznać w jaki sposób problemy społeczne i środowiskowe są przekształcane w przedsiębiorcze szanse

Potrafi przeanalizować dostępne źródła wiedzy na temat przedsięwzięć społecznych lub zrównoważonych

Myśli krytycznie o aktualnych problemach społecznych i środowiskowych

(do 4.000 znaków)

Metody i kryteria oceniania:

Praca kursowa zespołowa (80%), AKTYWNOŚĆ (20%)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-01-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 9 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Dziewanowska, Marzena Starnawska
Prowadzący grup: Marzena Starnawska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.
ul. Banacha 2
02-097 Warszawa
tel: +48 22 55 44 214 https://www.mimuw.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-2b06adb1e (2024-03-27)