Social and sustainable entrepreneurship
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-MSz2SSEen |
Kod Erasmus / ISCED: |
04.0
|
Nazwa przedmiotu: | Social and sustainable entrepreneurship |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: |
Konwersatoria English dla MSM i MSZFR zaoczne |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Założenia (opisowo): | (tylko po angielsku) Polish speaking students who participated in this class run in Polish cannot register for the course. Analytical and critical thinking skills Interest in reading the current academic Openness to interdisciplinarity Interest in networking and cooperation with students from other countries |
Tryb prowadzenia: | zdalnie |
Skrócony opis: |
Konwersatorium daje studentom możliwość zapoznania się z najbardziej znanymi i aktualnymi zagadnieniami związanymi ze społeczną i zrównoważoną przedsiębiorczością i nowymi przedsięwzięciami oraz nowymi modelami w tym obszarze. Studenci mogą zapoznać się z różnymi formami rozwiązań powstających w obliczu istniejących problemów i potrzeb, zarówno środowiskowych jak i społecznych. Dzięki zapoznaniu się z odpowiednią literaturą naukową, popularnonaukową, opracowaniami ze świata praktyki w świecie biznesu, w trzecim sektorze i w sektorze publicznym mają możliwość znalezienia rozwiązań, które są najbardziej skuteczne, i znajdują zastosowanie lokalne lub globalne, w zależności od potrzeb. |
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów Wydziału Zarządzania z bieżącą tematyką zjawiska przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej. Do głównych zagadnień uwzględnionych w przedmiocie należą • Warunki poprzedzające przedsiębiorczość społeczną i przedsiębiorczość zrównoważoną • Różnice między przedsiębiorczością komercyjną a społeczną i zrównoważoną • Nowe przedsięwzięcia i w obszarze problemów/potrzeb społecznych i środowiskowych • Czynniki sukcesu dla przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej • Modele przedsiębiorczości społecznej i przedsiębiorczości zrównoważonej. • Wpływ przedsiębiorczości społecznej i zrównoważonej na otoczenie Wszystkie zagadnienia będą analizowane, ilustrowane w odniesieniu do aktualnych praktycznych przykładów z otoczenia społeczno-gospodarczego a także przy wykorzystaniu aktualnych wyników badań naukowych. |
Literatura: |
• selected chapters recommended by the lecturer • Making Ecopreneurs, (2010), M. Schaper (ed.), GOWER, selected chapters recommended by the lecturer • Osterwalder, A.; Pigneur, Y.; Clark, Tim (2010) Business Model Generation: A Handbook For Visionaries, Game Changers, and Challengers. NJ: John Wiley & Sons Dodatkowa lektura polecona przez prowadzącego zajęcia |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu przedmiotu, student: Posiada wiedzę na temat podstawowych terminów związanych z przedsiębiorczością społeczną i środowiskową Potrafi rozpoznać uwarunkowania przedsiębiorczości społecznej I środowiskowej Potrafi rozpoznać różne modele przedsiębiorczości społecznej I środowiskowej w swoim kraju pochodzenia Posiada wiedzę na temat innowacji społecznych Potrafi rozpoznać co sprzyja innowacjom społecznym Potrafi rozpoznać w jaki sposób problemy społeczne i środowiskowe są przekształcane w przedsiębiorcze szanse Potrafi przeanalizować dostępne źródła wiedzy na temat przedsięwzięć społecznych lub zrównoważonych Myśli krytycznie o aktualnych problemach społecznych i środowiskowych (do 4.000 znaków) |
Metody i kryteria oceniania: |
Praca kursowa zespołowa (80%), AKTYWNOŚĆ (20%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT KON
|
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 9 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Dziewanowska, Marzena Starnawska | |
Prowadzący grup: | Marzena Starnawska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Konwersatorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.