Przedsiębiorczość w małej firmie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1000-2M17PMF |
Kod Erasmus / ISCED: |
11.303
|
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość w małej firmie |
Jednostka: | Wydział Matematyki, Informatyki i Mechaniki |
Grupy: |
Przedmioty obieralne dla informatyki Przedmioty obieralne na studiach drugiego stopnia na kierunku bioinformatyka |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | monograficzne |
Założenia (opisowo): | Prawo dla informatyków - zajęcia mające na celu zaznajomienie słuchaczy z podstawami prawa, w szczególności prawa umów oraz opisanie zasad funkcjonowania prawa autorskiego i ochrony programów komputerowych, w tym zasad licencjonowania open source i patentowania oprogramowania. |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaprezentowanie słuchaczom najważniejszych informacji dotyczących przedsiębiorczości, w szczególności procesu poszukiwania i operacjonalizacji szans rynkowych, tworzenia koncepcji biznesu, zakładania nowych przedsiębiorstw i zarządzania nimi na pierwszych etapach rozwoju. Przedstawiane podczas wykładów zagadnienia zostaną przeanalizowane na przykładach, a następnie praktycznie wykorzystane na ćwiczeniach. |
Pełny opis: |
Przedmiot – podczas wykładu - prezentuje podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości, a podczas ćwiczeń - ich praktyczną aplikację. W trakcie zajęć zostaną omówione, a także przećwiczone w praktyce (ćwiczenia, studia przypadków, przygotowywanie projektu końcowego) następujące zagadnienia: - pojęcie przedsiębiorczości; uwarunkowania i stan przedsiębiorczości w Polsce, - uwarunkowania działalności start-up’ów, - Kompetencje przedsiębiorcze: pojęcie, diagnozowanie, doskonalenie: Predyspozycje i cechy przedsiębiorcze, Wiedza i umiejętności przedsiębiorców; źródła wiedzy formalne i nieformalne; Sposoby uczenia się przedsiębiorców, Budowanie relacji: networking. - szansa, zespół, zasoby jako elementy procesu przedsiębiorczego. - proces przedsiębiorczy: od szansy do przedsiębiorstwa: - Szansa – istota, sposoby identyfikacji; skąd się biorą pomysły na biznes i jak można je oceniać, - Innowacje – rodzaje, źródła; elementy zarządzania innowacjami, - Definiowanie koncepcji biznesu: model biznesowy i jego główne składniki, - Testowanie i doskonalenie modeli biznesowych, - Prawne uwarunkowania projektowania, zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej, - Organizacyjne aspekty rozpoczynania działalności gospodarczej, - Zarządzanie nowym przedsięwzięciem: wyzwania, problemy, szanse. - Budowanie pozycji rynkowej przedsiębiorstwa – wykorzystanie działań marketingowych, - Rozwój przedsiębiorstwa i jego uwarunkowania. Wszystkie omawiane zagadnienia będą ilustrowane praktycznymi przykładami dostosowanymi do potrzeb i specyfiki słuchaczy. Prosilibyśmy wziąć pod uwagę potrzebę Państwa obecności na części wykładowej zajęć, co pozwoli w pełni czerpać z części ćwiczeniowej. |
Literatura: |
Literatura obowiązkowa: Glinka, B. i Pasiecznym J. (2015) Tworzenie przedsiębiorstwa. Szanse, realizacja, rozwój, Warszawa: Wydawnictwa UW. Pozycje uzupełniające (wybrane): Osterwalder, A. i Pigneur, Y. 2012 Tworzenie modeli biznesowych. Warszawa: One Press. Glinka, B. i Gudkova, S. (2011) Przedsiębiorczość, Warszawa: Wolters Kluwer. Blank, S. i B. Dorf, 2013, Podręcznik Startupu, Warszawa: One Press |
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu Przedmiotu osiągnięte zostaną efekty w następujących obszarach: Wiedza; student: Zna podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości, Wie, jakie są uwarunkowania przedsiębiorczości w Polsce, Wie, jaka jest istota procesu przedsiębiorczego, Wie, co to są szansy rynkowe i jakie są sposoby ich identyfikacji, Zna pojęcie innowacji i identyfikuje różne rodzaje i źródła innowacji, Wie, co to jest model biznesowy i jakie są jego składowe, Wie jak testować modele biznesowe, Wie, co to jest biznesplan i jakie są jego podstawowe składowe, Zna organizacyjne aspekty rozpoczynania działalności gospodarczej, Zna pojęcie kompetencji przedsiębiorczych i określa jakie są składowe kompetencji. Umiejętności Potrafi analizować zależności pomiędzy elementami procesu przedsiębiorczego, Potrafi identyfikować i oceniać szanse rynkowe, Potrafi zaprojektować ogólny proces zarządzania innowacjami, Potrafi stworzyć model biznesowy dla nowego przedsięwzięcia oraz przygotować biznesplan, Potrafi zaprojektować i przeprowadzić testy założeń, na których oparty jest model biznesowy, Potrafi wykorzystać dostępne źródła informacji dotyczące rozpoczynania działalności gospodarczej, Umie zdiagnozować własne kompetencje przedsiębiorcze i potrafi zaprojektować i zrealizować działania służące ich podnoszeniu. Kompetencje społeczne Potrafi w bardziej świadomy sposób budować społeczne relacje (networking). Wie, jakie jest znaczenie zespołu w procesie przedsiębiorczym. Doskonali swoje umiejętności pracy w grupie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu wymaga aktywnego udziału w zajęciach, pracy w zespołach oraz przygotowania pracy końcowej. Na ocenę końcową składają się: Egzamin pisemny, Praca semestralna prezentowana na zajęciach, Ocena ciągła – aktywność i prace warsztatowe na zajęciach. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-06-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CW
WYK
CW
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 45 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kłobukowski | |
Prowadzący grup: | Przemysław Dubel, Paweł Kłobukowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-17 - 2025-06-08 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 45 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Kłobukowski | |
Prowadzący grup: | Przemysław Dubel, Paweł Kłobukowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.